"שנת שבתון יהיה לארץ" "ושבתה הארץ שבת לה'"
מצות שמיטה, מצוה מן התורה. ניתן לקיימה בארץ ישראל בלבד.
כאשר עם ישראל שובת מעבודת האדמה בשנת שמיטה, הוא מראה בכך שארץ ישראל שייכת לעם ישראל, שהקשר ביניהם הוא אמיץ חזק ונאמן.
בשנת שמיטה מתחזקת האמונה של עם ישראל בבורא עולם כי הוא אדון הכל והארץ שייכת לו, והאדם אינו בעלים עליה, כדברי הגמרא (סנהדרין לט.):
"זרעו שש והשמיטו שבע, כדי שתדעו שהארץ שלי היא".
שנת השמיטה מאפשרת יחס חברתי צודק כלפי מעוטי היכולת, ובלשון התורה (שמות כג,
י-יא) "ושש שנים תזרע את ארצך ואספת את תבואתה: והשביעית תשמטנה ונטשתה ואכלו אביוני עמך ויתרם תאכל חית השדה כן תעשה לכרמך לזיתך".
והרחיב בעניין זה הרמב"ם (מורה נבוכים, חלק שלישי,פרק לט), וכתב: "ואמנם כל המצות אשר ספרנום בהלכות שמיטה ויובל מהם לחמלה על בני אדם והרחבה לבני אדם כולם".
מצוות השמיטה מחזקת באדם את מידת הותרנות והנדיבות, שכן יש בה מתנה שלא על- מנת לקבל תגמול, וזוהי נדיבות שאין למעלה ממנה.
שנת השמיטה נועדה להגות בתורה יומם ולילה, כי הקדושה יורדת ארצה, ובכך יושפע על הלומד מזון רוחני למשך שש השנים הבאות אחריה.
בשביעית מושרשת בעם ישראל מידת האמונה והביטחון בה' , בכך שמשליכים עליו את הדאגה לפרנסה, בבחינת "השלך על ה' יהבך והוא יכלכלך".
האדמה בזמן בריאת העולם לא נשמעה לציווי ה' לתת "עץ פרי עושה פרי" ונתנה עץ עושה פרי. שנת השמיטה מאפשרת לה לכפר על חטאה זה, להוכיח לכולם את קיום מצוות הבורא. בכך שהיא מפיקה ומצמיחה את התבואה אף ללא זריעה, "וציוויתי את ברכתי לכם… לשלוש שנים".
מלאכות האסורות בשביעית:
מלאכות דאורייתא: זריעה, זמירה, קצירה ובצירה.
מלאכות דרבנן: כל מלאכות הקרקע או האילן פרט לארבע המלאכות הנזכרות בתורה, כגון: השקיה, ניכוש, זיבול, כיסוח, דישון, סיקול, עידור ועוד.
(עפ"י תלמי השדה, הרב שמואל זעפרני)
מהלכות שנת שמיטה , קדושת שביעית
פח שמיטה:
פירות של שנה שביעית, קדושים הם בקדושת שביעית. אסור לאבד (להפסיד או למאוס) אותם או לשנות את השימוש הרגיל בהם. מאכל או שארית מאכל הקדוש בקדושת שביעית, אין להשליכו לפח האשפה, לכן יש להכין פח מיוחד לשנת שמיטה הנקרא פח שמיטה, בתוכו יישארו שאריות המזון, קליפות גרעינים וכיוצ"ב, חיים או מבושלים של מאכלים הקדושים בקדושת שביעית, עד שיתעפשו. רק לאחר מכן ניתן לזרוק את שאריות המזון בתוך שקית ניילון לפח רגיל.
טיפול בגינות נוי ועציצים:
בשנת שמיטה יש לשאול מורה הוראה, איך לטפל בצמחיית הגינה, כדי לשמר את ההשקעה בגינה בלי לעבור חלילה על מצוות התורה. ישנם עוד עניינים רבים בשנת שמיטה, כגון: ביעור פירות שמיטה ו'אוצר בית דין', איסור ספיחין, שמיטת כספים ותקנת 'פרוזבול'. אותם יש ללמוד לקראת השנה השביעית, היא שנת שמיטה.
(עפ"י שובי נפשי, מדריך הלכתי לאשה ולבת)
העיון בהלכות בלוח זה אינו פוטר עיון בספרי ההלכה ושאלת חכם!!!